Поклоничко, радосно и наградно путовање Манастир Раваница – Софија – Велико Трново (од 2. до 4. фебруара 2018. године)

У организацији Друштва историчара Рашког округа – Краљево, педесет људи походило је у периоду од 2. до 4. фебруара 2018. године,  непроцењиво вредна места за српску историју. Ђаци, студенти, наставници, свештеници, историчари, библиотекари, пензионери, пословни људи, једном речју заљубљеници у лепоту православне вере и историје, обишли су изузетно важна места српске средњовековне историје. Велику помоћ на овом путовању пружила нам је Елизабета Георгијев, библиотекарски саветник из Народне библиотеке у Димитровграду.

Првог дана обишли смо манастир Раваницу и тамо се поклонили моштима Светог кнеза Лазара, дочекани љубазно од стране сестринства. Настављајући пут према Софији, ушли смо у Димитровград и посетили Народну библиотеку. Чини се невероватно са колико љубави и срдачности су нас дочекали вредни домаћини на челу са госпођицом Елизабетом Георгиев, која је од тог тренутка нашој групи постала водич.

У Софију смо стигли у поподневним сатима и прво смо посетили Националну библиотеку у Софији. Импресионирани смо били и изгледом библиотеке, али и богатим фондом књига, као и разноврсним могућностима које нуди истраживачима ова институција.

Другог дана боравка у Софији обишли смо храмове Светог Александра Невског, Свете Софије, Свете Петке и Свете Недеље. У храму Свете Недеље смо се поклонили моштима Светог краља Милутина. У поподневним часовима смо стигли у Велико Трново, задивљени лепотом ове старе бугарске престонице.

Трећег дана су свештеници са верним народом служили Свету Литургију у храму Светог великомученика Мине. И Бугари и Срби показали су примером шта значи бити потомак Светог Јована Рилског и Светог Саве. 

У храму Светих 40 мученика поклонили смо се првом гробном месту Светог архиепископа Саве српског и упознали важне догађаје из историје бугарског народа. 

У касним вечерњим часовима између недеље и понедељка, 4. и 5. фебруара, вратили смо се у Краљево испуњени снажним утисцима о једном изузетно радосном догађају.