Квиз „Краљево бира знање - Српска деспотовина“

У Народној библиотеци “Стефан Првовенчани“ у Краљеву снимљено је 23. и 24. децембра 2017. године девет епизода квиза  „Краљево бира знање - Српска деспотовина“. У пет епизода учествовали су ученици основних школа са територије Краљева, а у четири ученици Гимназије Краљево и Врњачка Бања и средњих стручних школа из Краљева.

Основне школе:

У првој епизоди такмичили су се ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Врбе, ОШ „IV краљевачки батаљон“ и мешовита екипа ОШ „Јован Цвијић“ из Сирче и ОШ „Бранко Радичевић“. Прво место освојили су ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ са 69 поена, друго место – ученици ОШ „Јован Цвијић“ и ОШ „Бранко Радичевић“ са 43 поена и трећепласирани су били ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ са 27 поена.

У другој епизоди такмичили су се ученици ОШ „Живан Маричић“ из Жиче, ОШ „Димитрије Туцовић“ и ОШ „IV краљевачки батаљон“. Прво место освојили су ученици ОШ „Живан Маричић“ са 68 поена, друго место - ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ са 48 поена и трећепласирани су били ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ са 20  поена.

У трећој епизоди такмичили су се ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“, ОШ „Димитрије Туцовић“ и ОШ „Светозар Марковић“. Прво место освојили су ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ са 48 поена, друго место - ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ са 46 поена и трећепласирани су били ученици ОШ „Светозар Марковић“ са 35  поена.

У четвртој епизоди такмичиле су се две мешовите екипе и  ученици ОШ „Светозар Марковић“. Прва мешовота екипа била  је састављена од 2  ученика ОШ „Јово Курсула“и ученице из ОШ „IV краљевачки батаљон“, а друга мешовита екипа била  је састављена од 2 ученице из ОШ „Доситеј Обрадовић“ и једне ученице из ОШ „IV краљевачки батаљон“.   Прво место освојила је мешовита екипа ОШ „Доситеј Обрадовић“ / ОШ „IV краљевачки батаљон“са 54 поена, друго место - друга мешовита екипа ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ОШ „IV краљевачки батаљон“ са 45  поена и трећепласирани су били ученици ОШ „Светозар Марковић“ са 35 поена.

У финалној емисији за основне школе учествовале су 4 првопласиране екипе.

Прво место  освојила је екипа из ОШ „Доситеј Обрадовић“ Врба са  39 поена, друго место - ОШ „Живан Маричић“ Жича са 36 поена, треће место поделили су ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ и мешовита екипа ОШ „Доситеј Обрадовић“/ ОШ „IV краљевачки батаљон“ са по 30 поена.

Средње школе:

У првој епизоди такмичили су се ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева, ученици Медицинске школе из  Краљева и Гимназија Врњачка Бања. Прво место освојили су ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева са 46 поена, а ученици Медицинске школе из  Краљева и ученици из Гимназије из  Врњачке Бање били су изједначени са по 33 поена. Ученици Медицинске школе су заузели друго место, на основу додатних питања,  и ушли су у бараж.

У другој епизоди такмичили су се ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева, ученици Медицинске школе из  Краљева и  ученици из Гимназије Краљево. Прво место освојили су ученици  из Гимназије Краљево са 68 поена, друго место - ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева са 22 поена и трећепласирани су били ученици Медицинске школе из  Краљева са 14 поена.

У трећој епизоди такмичили су се ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева, и 2 екипе ученика из Медицинске школе из Краљева. Прво место освојили су ученици  из Медицинске школе из  Краљева са 52 поена, друго место - ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева са 48 поена и трећепласирани су били ученици Медицинске школе из  Краљева са 36 поена.

У финалној емисији за средње школе учествовале су 3 првопласиране екипе.

Прво место  освојила је екипа из Гимназије Краљево са 79 поена, друго место - ученици Медицинске школе из Краљева са 30 поена, трећепласирани су били ученици ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева са 29 поена.