Бој на Врановцу, Троглаву и Чемерну - сто и једна година касније

Традиционално као и у последње три године, у недељу 6. новембра 2016. године на брду Врановцу, тачно у 12,00 часова одржан је  црквени и свенародни сабор на којем су обележени бојеви на Врановцу, Троглаву и Чемерну. 

Тачно пре сто и једне године,  у периоду од 25. октобра до 1. новембра 1915. године  (по новом календару од 7. до 14. новембра) на Врановцу, Троглаву и Чемерну водиле су се жестоке борбе између српскоцрногорске и аустроугарске војске у склопу одбране Србије од армија Централних сила. Храбри војници Дринске дивизије другог позива, Дунавске дивизије другог позива, Ужичког одреда другог и трећег позива, Доњовасојевићке бригаде и Студеничког одреда херојски су се борили против непријатељске аустријске солдатеске. Аустроугарска војска је намеравала да пресече ибарску долину и онемогући повлачење главнине српских армија. У склопу Прве армије, којом је командовао војвода Живојин Мишић налазили су се војници Дунавске дивизије, под командом пуковника Милоша Васића, и војници Ужичког одреда и Доњовасојевићке бригаде којом је командовао пуковник Иван Павловић и командир Мило Сајчић. Захваљујући јунацима који су бранили Србију од 7. до 14. новембра  на Врановцу,  Троглаву и Чемерну, од Краљева се ибарском долином повлачила главнина српске војске према Косову и Метохији.

Представници Српске православне цркве, војске и полиције из града Краљева, представници политичке власти из градова  Краљева и  Чачка, представници општина Лучани, Ариље и Ивањица,  представници града Берана на челу са председником скупштине, као и представници „Друштва Јован Бојовић“ и „Друштва историчара Рашког округа – Краљево“ одржали су парастос и час историје пред многобројним поштоваоцима, потомцима славних ратника и пријатељима српске историје. 

После одржаног парастоса окупљенима су се обратили протојереј  и парох каонски, отац Љубинко Корићанац, представник града Краљева, господин Радојко Томашевић, председница општине Лучани, госпођа Весна Стамболић, председник скупштине града Берана, господин Горан Киковић. Потом је господин Раде Вукосављевић, пензионисани мајор, одржао изванредно занимљиво предавање о бици на Врановцу. Он је презентовао  најновије податке о овим догађајима, до којих је дошао захваљујући свом истраживачком раду. Најзад је присутнима врло надахнуто и емотивно говорио књижевник Антоније Ђурић, који се у својој беседи оштро осврнуо на антисрпски карактер режима Јосипа Броза.

Најважнији резултати овог сабора су закључци које су усвојили присутни, а односе се на подизање црквене капеле на планини Чемерну, као и објављивање књига у којима ће бити репрезентована истраживања историчара Рада Вукосављевића, Јована Радовића и др Драгољуба Даниловића.