Добродошли

Друштво историчара Рашког округа – Краљево основано је маја месеца 2013. године у Краљеву а регистровано је октобра 2013. године.

У протеклих пет година Друштво историчара Рашког округа – Краљево је организовало бројна предавања и промоције, али је његов заштитни знак ТВ квиз „Краљево бира знање“. На краљевачким телевизијама, у седам различитих  тематских серијала, до сада је  учествовало више од осамсто ученика са територије Рашког округа. Ученици су до сада награђени путовањима у Софију, Велико Трново, Прилеп, Битољ, Солун, Паралију, Крф, Охрид, на Кајмакчалан и на планину Гоч. 

Друштво историчара Рашког округа – Краљево окупља професоре и наставнике историје са територије Рашког округа, историчаре из институција културе у граду Краљеву, студенте, ученике, колекционаре и све људе добре воље којима је проучавање и познавање историје вредност универзалног значаја. Са Народном библиотеком „Стефан Првовенчани“ у Краљеву има сталну сарадњу на реализацији програма „Кроз историјске изворе“.  Друштво историчара Рашког округа је један од главних носилаца програма „Краљевски дани“ а има запажену улогу и у краљевачком Одбору за обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата.  

Посебно треба истаћи несебичну помоћ донатора без којих Друштво историчара не би могло да реализује ниједан пројекат. Сви донатори су са територије града Краљева а Друштву историчара Рашког округа су највише помогли: „Електромонтажа“, „Радијатор“, ресторан „Сунце“, „Пантелићи – концентрати“, ЈКП „Топлана“ , агенција „Алфа“, компанија „Дунав“ осигурање „Евротехна“ – Конарево и „Марић – центар“ – Прогорелица.

У Друштву историчара Рашког округа нарочито се инсистира на јачању познавања локалне историје и превазилажењу догматског приступа историјској науци. Будући да у историјској свести код многих људи постоје стереотипи и предрасуде али и вулгарни сензационализам,  чланови Друштва историчара покушавају да се боре против банализације и обесмишљавања науке о прошлости.  

Укратко, познавати историју значи бити образован, културан и свестран интелектуалац који ће искључиво у дијалогу, снагом аргумената, са поштовањем говорити о својим прецима, који ће преносити и чувати богату традицију свог народа, уважавајући истовремено и различитост других који нас често у прошлости нису разумели.

 * * * * *

ПРОВЕРИ СВОЈЕ ЗНАЊЕ О НЕМАЊИЋИМА

 

 * * * * *

УРАДИТЕ ТЕСТ ОПШТЕ КУЛТУРЕ

 * * * * *

ПРЕДЛОГ ЗА ПРОМЕНУ СИСТЕМА ТАКМИЧЕЊА ИЗ ИСТОРИЈЕ (ХИТНО)