Предавање

У оквиру манифестација "Краљ Стефан Првовенчани - осам векова" одржано је предавање др Драгољуба Даниловића "Саборни дани Стефана Првовенчаног" у фискултурној сали наше школе. Стручном  предавању су присуствовали ученици шестог, седмог и осмог разреда као и наставници школе.

Др Даниловић упознао је присутне са значајем Стефана Првовенчаног и првог српског архиепископа Светог Саве. "Ми смо у години јубилеја" нагласио је професор и осврнуо се на крунисање првог српског краља Стефана Првовенчаног у манастиру Жича 1217. године. "У времену када су владари Енглеске, Угарске и Француске били неретко неписмени, Стефан Првовенчани говори латински и старогрчки, пише повеље и житије свога оца." У даљем излагању наглашене су многе недоумице и недостатак информација о самом крунисању. "Многи ће са сигурношћу тврдити да је папски легат крунисао краља али тих података једноставно нема. Оно што сигурно знамо је да је Свети Сава у Никеји добио титулу архиепископа и својом скромношћу и скрушеношћу опчинио све присутне."

Сведоци смо да наши суграђани мало знају о нашој историји о значају манастира Жиче и Студенице и почецима наше средњовековне државе. Део "заслуга" за то имају и немачки окупатори који су 6. априла 1941. године уништили Народну библиотеку у Београду и спалили око 1500 књига из средњовековне историје Србије. Бомбардовање је планирано, да се једном народу уништи сећање и негира постојање. Давно је речено да народ који не познаје своју историју неће имати ни своју будућност. Оваква предавања помажу да се макар мало осветли наша прошлост и не забораве наши преци.