У Српском центру “Спона”поводом осам векова аутокефалности СПЦ - дело о Жичи изложба о Стефану Немањићу Првовенчаном

У програмском обележавању јубилеја осам векова аутокефалности Српске православне цркве (СПЦ), Српски културно информативни центар „Спона“ у Скопљу, организовао је промотивну презентацију капиталног издања професора др Драгољуба Даниловића „Жича – центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“, и изложбу “Стефан Првовенчани у историографији и књижевности”, Народне библиотеке из Краљева у Кинотеци Македоније.

У Центру Спона поводом обележавања јубилеја осам векова аутокефалности СПЦ, организована је веома посећена промотивна презентација капиталног издања професора краљевачке Гимназије др Драгољуба Даниловића „Жича – центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“, посвећеног историјском и културном значају првог седишта српске Архиепископије и крунидбене цркве српских краљева из династије Немањић и изложбу “Стефан Првовенчани у историографији и књижевности”, Народне библиотеке из Краљева у Кинотеци Македоније.

 

Печат Светог Саве аутокефалности СПЦ

 

На промотивном представљању књиге професора Даниловића у Центру “Спона” у Скопљу међу учесницима скупа, били су и амбасадор Србије у Скопљу Душанка Дивјак Томић, конзул у амабасади Александра Ђурица, велики број просветних, културних и јавних радника, новинара...

Искуства дугогодишњег научно-истраживачког рада и интересовања за Манастир Жичу, средиште српске средњовековне културе и духовности, са обиљем занимљивих детаља и чињеница, аутор књиге др Драгољуб Даниловић је упечатљиво на оригиналан начин пренео присутнима на презентацији књиге у препуним просторијама Центра „Спона“ у Скопљу.

У уводном слову на презентацији песник Милоје Радовић из Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” из Краљева указао је да “Жича о нама све зана, а ми о њој, захваљујући поред других и доктору Даниловићу, знамо тек по нешто.

А, то понешто је предрагоцена, од вере и речи, створена, неугасива светиљка која у историјској тамници нашег народа беше први пут упаљена рукама браће и светитеља Саве и Симеона, у пресветој нам и многострадалној Жичи”.

Оно што је и у књизи детаљно историјским истраживањима аргументовано описано, Даниловић је и на презентацији подсетио да је “Архиепископија основана 1219. године када се Свети Сава као архимандрит упутио у град Никеју, данашњи Измит и тамо од Васељенског патријарха добио чин архиепископа.

Он је тамо миропомазан, тамо је рукоположенн као архиепископ Жички који може потпуно слободно да поставља да рукополаже епископе”.

- До тог догађаја било је укупно тројица епископа – рашки, призренски и липљански. Од тог тренутка 1219. године од рукоположења Светога Саве, његовог повратка у отаџбину, имамо укупно 10 епархија.

Седам нових и жичка као потпуно нова епархија, на чијем челу је стајао сам архиепископ Сава, рекао је Даниловић, додавши да се и то у књизи “види” и аргументује обиљем изворног историјског материјала...

 

Изложба Стефан Првовенчани у историографији и књижевности“

 

У холу Кинотеке Македоније, у уторак је у организацији Центра “Спона”, уз стручна и веома надахнута уводна излагања ауторки Иване Хренко и Данке Спасојевић из Народне библиотеке у Краљеву, у склопу дела програма Центра „Спона“ за обележавање јубилеја осам векова – СПЦ, од крунисања Стефана Немањића, у манастиру Жичи, свечано отворена изложба „Стефан Првовенчани у историографији и књижевности“.

Данка Спасојевић је говорила о историографском трагу дела Стефана Првовенчаног, а Ибана Хренко о његовом књижевном опусу хронолошки приказаном и делом изложбених експоната...

Изложба ће у Кинотеци Македоније бити до краја седмице, а потом ће бити пресељена у Центар “Спона” у Скопљу.

 

Милоје Радовић: ЖИЧА

Реч која сабира

све речи српског језика

које су било када написане

и оне које ће било када написати

Жича – живи живот живога живота

Стожер око којег се окупља

све што је српско.

Прошло и будуће.

Жича о нама све зна,

а ми о њој тек понешто.